Zomerpaleis

Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Beijing vind ik toch wel het Zomerpaleis.

Het Zomerpaleis ligt in het district Haidian, op ongeveer 15 kilometer van het centrum van Beijing.. Het is het grootste, goed onderhouden park van China, het is het prototype van een Chinese tuin en wordt als een van de meest bijzondere en belangrijke tuinen van de wereld gezien. In 1998 werd het Zomerpaleis geplaatst op de Wereld erfgoedlijst van Unesco.

Met de groepen waar ik mee reis maken wij altijd een vast rondje. Wij gaan bij de East Palace gate naar binnen, bezoeken de Garden of Harmonius Pleasures en gaan vervolgens via de Long corridor langs het Kunming Lake naar de Marmeren boot. Wij verlaten het park via de North Ruyi Gate. Wij hebben dan maar een klein, maar belangrijk stuk van het park gezien wat toch al vaak 1 1/2 tot 2 uur kost. Het hele park verkennen is al snel een uurtje of wat extra, met name door het inmense meer dat deel uitmaakt van het park.

Een inmense stuk rots bij de Oostelijke ingang. In veel Chinese parken zie je dit soort “stenen”, onze gids heeft hier een hele uitleg over gegeven, maar helaas ik heb het niet opgeslagen in mijn eigen harde schijf. Volgende keer gelijk even opschrijven. De Chinese naam Yiheyuan, betekend “tuin van de rustige vrede” Het werd ooit gemaakt als park voor de keizers, lekker dicht bij hun onderkomen, de Verboden Stad. Het park diende met name om in de zomers, de hitte van de stad te kunnen ontvluchten. Het oudste deel van het Zomerpaleis in haar huidige vorm, stamt uit 1750, doch ook voordien waren hier al keizerlijke tuinen.
Keizer Qianlong koos in 1752 de heuvels aan de voet van het Westgebergte om een kasteel te laten bouwen voor de 60e verjaardag van zijn moeder. Hij liet het kasteel, dat hij Heuvel van Barmhartigeheid en een lang leven (Wanshoushan) noemde, omgeven door Zuid-Chinese tuin- en merenlandschappen. Keizer Guangxu heeft hier tien jaar als gevangene geleefd, terwijl keizerin-weduwe Cixi de scepter zwaaide. Het grote meer, het Kunmingmeer genoemd, is kunstmatig aangelegd, voorbeeld was het West-Lake in Hangzhou. In 1860, tijdens de Opiumoorlog werd er veel vernield. Keizerin Cixi zorgde vooral voor wederopbouw van de tuin van de Gecultiveerde Harmonie (Yiheijiuna) Keizering Cixi is een van de meest omstreden figuren in een tijd dat China zich voor het Westen moest openstellen.

De oostelijke ingang (Donggongmen) is de hoofdingang van het zomerpaleis. De poort heeft 2 zijdeuren voor de keizerlijke familie en keizerlijke officials. In het midden zijn drie grote deuren, die alleen gebruikt mochten worden door de Keizer, de keizerin en Keizerin moeder.

Vanaf de Oostelijke lopen wij langs prachtige oude gebouwen naar de Garden of Harmonius Pleasures. Inderdaad een zeer plezierige plek om een tijdje te verblijven. Ook in deze tuin vind je water, de wandelpaden en prieeltjes liggen rondom de grote vijver. In de vijver ontelbare lotusbloemen. Gek genoeg is het in dit deel van het Zomerpaleis vaak heerlijk rustig.
Aan de andere zijde van de vijver hebben een aantal dansers hun vaste plek. Oudere mensen vullen hier hun vrije tijd met stijldansen op muziek die afkomstig is van een transistor radio.
Zomer en winter komen de mensen naar het park om te dansen, te zingen, een beetje te praten of om gewoon lekker te zitten.
Het Kunming Lake is vooral leuk om langs te lopen en te genieten van de mooie vergezichten.
‘s Zomers kun je waterfietsen huren of een boottochtje maken over het meer. De rondvaartboten zien er prachtig uit. Als je langs het meer aan de noordzijde loopt kom je al snel bij de Long Corridore. Dit overdekte wandelpad is 728 meter lang en telt 14.000 schilderingen, eigenlijk loop je dus gewoon onder een art gallery door. De tekeningen zijn stuk voor stuk prachtig en zeer gedetailleerd. Halverwege de corridor kom je langs de Tower of the fragrance of the Buddha, je kunt de 41 meter hoge toren beklimmen, met als resultaat een prachtig vergezicht over het Kunming Lake.
Langs het meer staan ook een aantal prachtige poorten met al even mooie namen”Glowing Cluds and Holyland Archway e.d. Vooral een mooi fotomomentje. Aan het einde van de corridor kom je vanzelf bij de marmeren boot, het pronkstuk van Keizerin-weduwe Cixi. De Mississippi radarboot stond model voor dit protserige bouwwerk. De boot was klaar in 1893 en is gemaakt met geld wat eigenlijk bedoeld was voor de modernisering van de Chinese vloot. Een zeer kostbaar pronkstuk ten koste van de Chinese samenleving.
In het zomerpaleis vind je vele kleine winkeltjes met zowel versnaperingen als souvenirs.
Koop nooit van kooplieden die je op straat aanspreken en stiekem hun koopwaar laten zien. Zij zijn vaak niet te vertrouwen, je zult niet de eerste zijn die vals geld terug krijgt of die naar zijn/haar wisselgeld kan fluiten. De kleine winkeltjes zijn betrouwbaar en bovendien niet duur, iets wat ons Hollanders toch altijd weer trekt. Nog even een tip voor adoptiegezinnen. In deze winkeltjes koop je ook de kleine ronde rijstwafeltjes, die tegelijkertijd zoet en zout zijn. Bijna alle adoptiekindjes en hun ouders zijn er gek op.
Mijn foto’s van het Zomerpaleis kun je bekijken via onderstaande link ondanks het feit dat dit deel een aantal vaste bezoekers heeft. Maar wat is er leuker om in deze omgeving mee te kunnen genieten van traditionele Chinese muziek en zang. De musici en zangers vinden het maar wat leuk om publiek te hebben. Na een rondje om de vijver wordt het tijd om richting Kunming Lake te gaan. Hier veel meer mensen, vooral toeristen. Let op wat je zegt, want voor je het weet loopt er een landgenoot naast je die gezellig gaat mee discussiëren. Het Zomerpaleis bevat veel symboliek. Bronzen fabelfiguren symboliseren net als de kraanvogels, de oude dennen en de bamboes een lang leven en standvastigheid.
In het meer vind je verder nog de 17 bogenbrug, die leidt naar het eiland met de Tempel van de Drakenkoning.