Bovenaan de lijst staat de nescafé en wat poedermelk. Op iedere hotelkamer stond tot nu toe een waterkoker en een bakje koffie op z’n tijd is toch wel erg lekker. Theezakjes liggen meestal op de hotelkamer dus die neem ik niet meer mee, bovendien China is een theeland, dus thee genoeg te koop. Een tip voor de liefhebbers van wat hartigs en de mensen met een vier uur dipje:cup of soup kan een echte opkikker zijn, zowel als het buiten erg koud is als op de momenten dat de mussen van het dak vallen. Een tupperware mok en een lepeltje zitten ook standaard in mijn bagage, maar dat is meer omdat ik liever uit een mok drink dan uit een kopje. Een plasticbestekje is altijd handig voor een hotelkamerpicknick. Heb je veel bagage laat het dan thuis, in iedere supermarkt koop je voor twee keer niks dit soort huishoudelijke dingen.
De koetjesrepen zijn misschien minder lekker dan gewone repen chocolade, maar zien er wel heel leuk Hollands uit. Ik deel ze uit aan mensen die ik onderweg tegenkom, vaak laat ik wat repen achter voor de kamermeisjes en de gidsen zijn er ook altijd gek op.
Een fotoboekje met foto’s van man, kinderen, huis en woonomgeving is ook een bestseller, mensen vinden het heel leuk om te zien hoe mijn familie er uit ziet. (ohhhh Chinese boy!!, nice husband!!) en hoe wij wonen. Zo’n fotoboekje heeft al voor veel ontspannende momenten gezorgd, vooral aan te raden als je elkaar niet kunt verstaan en toch contact wilt maken. (verzorgsters in een tehuis, tijdens een diner etc).
Ansichtkaarten met Nederlandse plaatjes zijn leuke weggevertjes.
Zonnebrandcrème met een goede beschermingsfactor moet je zeker in de zomermaanden meenemen. Wij hebben ons suf gezocht naar een kinderzonnebril en nergens kunnen vinden, dus ga je met kleine kinderen in de zomermaanden naar China, neem er dan uit voorzorg één mee
Geld hoef je niet in hele grote sommen mee te nemen. Als je in grote steden verblijft kun je redelijk goed pinnen, in ieder geval bij de Bank of China, ik ben zelfs al hotels tegengekomen met een pinautomaat in de hal. Dollars hoef je helemaal niet meer mee te nemen (tijdens een adoptiereis nog wel) want euro’s kun je overal inwisselen.
De wisselkoers is in heel China gelijk, het maakt dus niet uit of je geld wisselt in het hotel of bij een bank.In kleinere steden is pinnen nog niet helemaal ingeburgerd dus ga je naar het binnenland zorg dan voor voldoende Chinese contanten.
Wat neem je nog meer mee: een tube vloeibaar wasmiddel, voor de kleine wasjes. Het laten wassen van kleding in hotels is erg duur. Je krijgt je kleding wel als nieuw terug, netjes verpakt alsof het zo uit de winkel komt, maar voor de prijs kun je daar een nieuw shirt kopen.
Een wereldstekker (let goed op dat je de juiste hebt) is handig voor het opladen van alle adapters. Meestal kun je dit wel doen in het scheerstopcontact in de badkamer, maar als je én je telefoon én je fototoestel én de videocamera iedere dag moet opladen heb je aan 1 stopcontact niet genoeg. Heb je veel opladers mee, neem dan ook een stekkerdoos mee.
De straten in China zijn niet al te schoon, veel stof, vuil en als het regent wordt het er niet frisser op, dan drijft er vaak van alles door de straat. Houd hier met jeschoenen rekening mee, sommige mensen vinden het niet erg om in China op sandalen of slippers te lopen, maar ik ben nogal pietepeuterig op dat gebied, mij zul je niet in open schoenen zien, hoe warm het ook is.
Aangezien de meeste Chinezen niet al te uitbundig zijn qua kleding, neem ik altijd wat tijdloze kleding mee. Niet te felle kleuren, geen korte broeken etc. Iedereen moet dit voor zich weten, maar ik voel mij in China het prettigst als ik niet te opvallend gekleed ben. (ik val al genoeg op)
Dit geldt volgens mij vooral voor tienermeiden. In ons land is het heel normaal als je in de zomer niet al te veel aanhebt, spaghetti bandjes, korte broeken, korte shirtjes etc etc, maar in China is dit op veel plaatsen nog zeer ongewoon.
Tatoeages, piercings etc worden ook nog heel apart gevonden (zeg maar raar) dus wil je een goede indruk maken zorg dat ze bedekt zijn door kleding.
Deze tips zijn misschien meer van toepassing op een adoptiereis, maar ik denk dat ook tijdens een rootsreis je bij een bezoek aan het kindertehuis zo goed mogelijk voor de dag wilt komen.
Voor mijn zoon kocht ik speciale oordopjes, ik weet niet of het daar aan lag, maar hij heeft weinig last van zijn oren gehad tijdens het opstijgen en dalen.
Wat te lezen, wat te spelen. Voor de meesten is de reis van Amsterdam naar Beijing (Chengdu of Shanghai) een nachtvlucht. Slapen in het vliegtuig is niet voor iedereen even makkelijk. Een mp3 met een lekker muziekje wil hierbij nog wel eens helpen. (oordopjes ook, maar die krijg je meestal wel in het vliegtuig). Valdispernacht tabletjes kunnen een extra zetje geven om wat uit te rusten of te slapen. (ook handig voor de eerste dagen in China ivm jetlag)
Vorige keer was mijn zoon gecharmeerd van deluisterboeken op cdrom, deze kun je gewoon lenen bij de bibliotheek. Je moet dan natuurlijk wel een draagbaarcdspelertje hebben.
De terugvlucht is een dagvlucht en dan is 9 1/2 uur best wel lang. Een boekje, kleurplaten en tekenspullen zijn altijd goed. Vorige keer had ik een potje zachte klei meegenomen met wat vormpjes, mijn zoon is hier echt een hele tijd zoet mee geweest.
De oudste en ik hebben onze tijd doorgebracht met lezen, muziek luisteren en een filmpje kijken.
Reserve baterijen voor de mp3, gameboy etc kunnen zeker van pas komen.
Ben je in het bezit van een laptop, dan kan dat een grote bron van vermaak zijn voor de kids, mits je er natuurlijk wat spelletjes en films op zet.
Er is wel een groot verschil of je KLM of China Southern vliegt. Heb je het geluk dat je met een KLM boeing 777 vliegt, dan heb je geen kind aan je kinderen, want het aantal films en videospelletjes is gigantisch, ieder zijn/haar eigen menu. De vliegtuigen van China Southern hebben een veel minder uitgebreid entertainment pakket, dus dan is het meenemen van wat eigen entertainment wel aan te raden.
Warme(oude) sokken of slippers, in de pearl class krijg je slippertjes, maar vlieg je economie net als wij dan moet je of je schoenen aanhouden (niet lekker zo’n lange reis) of warme sokken of slippers meenemen. Met warme voeten slaap je ook sneller.
Warme trui/ vest, het kan soms best koud zijn in het vliegtuig bovendien zit je de hele tijd stil, een warm vest of een warme trui zijn dan geen overbodige luxe.
Ontsmettingsdoekjes/ wcbril doekjes, tijdens zo’n lange reis ontkom je er niet aan om het toilet te gebruiken. Deze blijft alleen niet de hele reis schoon, vandaar dat wat extra maatregelen nodig zijn om toch je boodschap kwijt te kunnen. Ook handig als je na aankomst in China hoge nood hebt.
Verfrissingdoekjes en kauwgom, wassen en tandenpoetsen zit er meestal niet in tijdens de reis, hiermee krijg je toch een beetje fris effect.
Lippencrème, door de droge lucht in het vliegtuig kunnen je lippen wel wat extra verzorging gebruiken. Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt tijdens de vlucht.
Tussendoortje, niet alle kinderen vinden vliegtuigeten lekker, zorg daarom voor (gezonde) tussendoortjes om de trek te stillen. (eierkoeken, krentenbollen, snelle jelle, liga etc)
Je kunt trouwens voor vertrek (via de boekingscentrale) een kindermaaltijdbestellen.
Een pen is ook geen overdreven luxe. Je moet namelijk in het vliegtuig nogal wat formuliertjes invullen, deze moet je bij aankomst in China op diverse plaatsen inleveren.
De winkels hebben echter vaak ook een Chinese naam, die veel bekender is als de Europese naam. Daarom is het handig om vantevoren even uit te zoeken of er een grote supermarkt in de stad is waar je heen gaat en dan een logo uit te printen, de logo’s zijn namelijk wel overal hetzelfde.
In de grote steden vind je ook veel kleineresupermarkten, over het algemeen zitten deze verstopt in de kelder van warenhuizen, zoals department stores. In de achterafstraten kom je vast heel veelbuurtwinkeltjes tegen waar je ook prima terecht kunt voor je dagelijkse boodschapjes.
Verder vind je in de grote steden steeds meerbakkertjes. De prijzen zijn niet echt laag, maar wat ze bieden is kwalitatief prima. Iets wat ook in opmars is, zijn de dure supermarkten, hier verkoopt men dan voornamelijk import artikelen uit het Westen en Japan, peperduur, zelf ga ik dan snel de winkel weer uit want waar mensen zijn, zijn altijd meer supermarktjes.
Er zijn maar weinig Chinezen die stropdassen dragen, op zich een leuk cadeau, maar hij gaat vast en zeker de kast in.
Chinezen pakken niet altijd (soms wel) de cadeautjes uit, als je het in een cadeautasje doet ipv in papier is de kans groter dat men er even inkijkt en je een indruk krijgt hoe je gift wordt ontvangen.
Geld geven is altijd lastig, je kunt er eenvoudig weg niet op vertrouwen dat dit echt ten goede komt aan de kinderen in het tehuis. Ipv geld geven kun je beter met mensen van het kindertehuis gaan winkelen en samen goederen kopen die ze in het kindertehuis kunnen gebruiken. Dubbelop, een leuk uitje en de kans dat je geld goed terechtkomt is groter.
Niet alle tehuizen hebben de behoefte aan kinderkleding, zo ie zo zijn de behoeftes van de tehuizen heel divers. Het ene tehuis heeft het financieel prima omdat het goede sponsors heeft, terwijl het andere tehuis wellicht aan alles een gebrek heeft. Informeer van tevoren goed bij andere mensen die al op bezoek geweest zijn.
Pleegouders zijn vaak wel blij met een setje kinderkleding of speelgoed voor de kinderen die zij nog in hun gezin hebben, zij hebben het financieel nu eenmaal vaak niet breed.