Hainan

Deze keer een bijzondere bestemming: Hainan

Wellicht bij sommige bekend van de Miss World verkiezingen die er in 2003 en 2004 gehouden zijn, of meer recent van het binnendragen van de Olympische vlam dit jaar, maar Hainan is voornamelijk beroemd onder de Chinezen zelf en de Russen. Zij noemen Hainan: “Het Hawaii van China”.

Hainan is een eiland en tevens een provincie (de kleinste) van China. Hainan is gelegen aan de Zuid-Chinese Zee en wordt gescheiden van de provincie Kanton door de Golf van Qiongzhou en de Straat van Hainan. De oppervlakte is ongeveer gelijk aan die van België, en er zijn ± 8,5 miljoen inwoners.

hainan-china-vakantie

Waarom Hainan?

Tijdens mijn vakantie in 2007 ben ik paar dagen op Lantau geweest. Een prachtig eiland, vlak bij Hong Kong. De bedoeling was om ‘s avonds een rustige uitvalsbasis te hebben na een drukke dag te hebben doorgebracht in Hong Kong. Het eiland beviel zo goed dat ik uiteindelijk maar een middagje in Hong Kong ben geweest. De rest van de tijd heb ik doorgebracht op Lantau zelf. De combinatie van (sub)tropisch en het relaxte chinese leven trok mij enorm aan.

Uitgangspunt voor mijn reis in 2009 was dan ook iets aan de kust van China, maar wel tropisch. Als je dan gaat zoeken op de kaart, dan kom je eigenlijk al vrij snel op Hainan. De kustlijn van het vaste land is niet heel erg ontwikkeld en ik kon er weinig boeiende dingen vinden die ik graag zou willen zien.
Hainan daarintegen is goed ontwikkeld, doordat het beroemd is bij de Chinezen zelf. Het eiland heeft qua natuur veel te bieden. De oostkust staat bekend om z’n witte stranden, groen helder water en de vele palmbomen. De westkust echter is veel ruiger en bied meer prachtige rotspartijen en steile cliffen.
Het midden van het eiland bestaat uit tropisch regenwoud. Het eiland bestaat voor 80% uit bos.

De meeste mensen wonen in de 2 grote steden op het eiland. Haikou, de provincie hoofdstad en tevens economisch centrum van het eiland, en Sanya, het toeristisch oord van de eiland. Hier vind je luxe hotels van vrijwel alle bekende grote ketens.

hainan-reizen-china