Praktische Zaken

Budget
Reizen naar geboortelanden van adoptiekinderen is vaak reizen naar verre of ongewone landen. Een dergelijke reis is duurder dan drie weken met de caravan naar Drenthe of een hotelletje in Italië.
Zelfs al bestaat uw vakantiebestemming altijd uit een vliegreis, dan nog zal een reis naar het geboorteland vermoedelijk qua kosten hoger uitkomen dan uw normale vakantie.
Het is onmogelijk om alle kosten te benoemen, die zullen voor iedere bestemming en voor iedere soort reis anders zijn, maar onderstaande opsomming kan u een idee geven wat u te wachten staat:
*    Aanschaf of vernieuwen paspoorten
*    Visum
*    Reisverzekering (let op dekking en voorwaarden, ga ook bij uw ziektekostenverzekering na welke kosten er al in uw standaardpakket zijn opgenomen)
*    Annuleringsverzekering (kijk goed naar de dekking en de voorwaarden)
*    Vaccinaties (u betaalt voor de entstof en voor het consult, sommige verzekeringen vergoeden reizigersvaccinaties; de kosten kunnen nogal verschillen)
*    Kosten voor een lokale gids
*    Vliegtickets + bijkomende toeslagen (houdt er rekening mee dat er meer opties dan alleen Amsterdam Schiphol zijn. Soms loont het om vanaf Brussels Airport te vertrekken of om zelfs met de trein naar Parijs te reizen en wellicht daar een directe vlucht naar uw bestemming te nemen. Reizen met de trein naar Schiphol is ook een goede optie. Je stapt direct bij de terminal uit en het scheelt je parkeerkosten.
*    Transferkosten van luchthaven/treinstations naar de verblijfadressen en weer terug.
*    Binnenlandse vluchten, treinreizen e.d.
*    Huren van een auto, al dan niet met chauffeur
*    Kosten overnachtingen, let ook op de kosten voor een extra bed, of een ontbijt dat apart in rekening gebracht wordt, dit kan soms aardig oplopen.
*    Kosten voor bemiddeling bij zoeken naar biologische familie; bezoek biologische familie en/of bezoek kindertehuis.
*    Aanschaf nieuwe koffers, nieuw fototoestel, videocamera etc etc

Neem de tijd om een offerte te bekijken en te vergelijken met die van andere reisorganisaties, een beetje rondneuzen kan u veel geld en/of een betere kwaliteit opleveren.

Schroom niet om bij diverse reisorganisaties een vrijblijvende offerte aan te vragen. Voor een goede vergelijking is het noodzakelijk dat u zelf eerst een globaal programma opstelt en vervolgens aan de reisorganisaties vraagt wat zij voor u kunnen betekenen en wat de kosten zijn. Leg de offertes naast elkaar en vergelijk niet alleen de kosten, maar kijk ook naar hetgeen de organisatie biedt ten aanzien van kwaliteit van hotels, begeleiding, vervoer etc.
Ook ten aanzien van standaardreizen kan het winstgevend zijn om een aantal reisorganisaties te benaderen en te kijken wat u voor uw geld krijgt.
Vraag altijd duidelijk of er nog overige kosten zijn waar u rekening mee dient te houden, dit voorkomt dure verrassingen op het moment van betalen. Kinderkortingen worden niet altijd standaard aangegeven het is de moeite waard hier naar te vragen.
Verblijfsmogelijkheden
Er zijn diverse mogelijkheden om in het buitenland te verblijven. Van een luxe ressort tot en met jeugdherberg. In de meeste landen is de keuze groot. Het zal een hele afweging zijn wat in uw situatie het beste logeeradres zal zijn. Gaat u zich vaak verplaatsen of blijft u continue op één plek. Wilt u luxe of liever tussen het ‘gewone’ volk. Welke eisen stelt uw gezin: als er hele jonge kinderen meereizen is het aan te bevelen een wat luxer onderkomen te zoeken met eigen sanitair etc.; Tieners vinden het waarschijnlijk ook leuk om wat primitiever te overnachten. U kunt natuurlijk ook een aantal overnachtingsmogelijkheden met elkaar combineren.
Ook het budget is mede bepalend voor de kwaliteit en keuze van uw logeeradressen. In het ene land krijgt u  een vijf sterren hotel voor de prijs van een Nederlandse campingplaats, terwijl in andere landen dit soort accommodaties onbetaalbaar zijn. Voor de budgetreizigers, die op één locatie willen verblijven is het ruilen van woning wellicht een goedkoop en spannend alternatief.
De kwaliteit, service en locatie van je verblijfplaats zijn van grote invloed op het slagen van de reis. Vooral als je zelfstandig reist is het van belang dat dit soort zaken goed geregeld zijn. Niets erger dan een hotel met slechte hygiëne en personeel dat je niet begrijpt, of  zonder vervoermiddelen verblijven in een hotel dat kilometers van de bewoonde wereld af ligt.
Doe navraag bij reisorganisaties, kijk in reisgidsen naar de kwaliteit van hotels en appartementen of zoek op internet naar ervaringen van reizigers. (zoek op: ‘review + naam hotel’).
In China zijn diverse verblijfsmogelijkheden, via internet kun je goed en goedkoop hotels boeken via www.elong.net. Je betaalt niets van te voren maar gewoon aan de balie in het hotel. Nadeel is wel dat de echte koopjes pas een dag of 30 voor aankomst op internet staan. Er is echter vaak hotelcapaciteit voldoende. (behalve in Guangzhou tijdens de fair en natuurlijk in Beijing tijdens de Olympische Spelen).
Andere mogelijkheid is om in zogenaamde hostels te verblijven, de vroegere jeugdherbergen. Slapen op zaal is niet nodig, je kunt tegen hele leuke prijzen ook een kamer met 2, 3 of 4 bedden boeken met eigen badkamer/wc.Kijk maar eens op www.hostelworld.nl. Ze hebben echter niet altijd verwarming en airco, dus stel je dat op prijs informeer dan van tevoren even.
Bungalowparken, campings etc zijn nog grote onbekenden in China, er zijn wel een aantal resorts, maar die zijn nog niet tot de Europese markt doorgedrongen, je zult dus in staat moeten zijn om op de Chinese pagina’s te kijken om deze te ontdekken.
Jaargetijden
De zomervakantie leent zich qua lengte het meest voor een langere reis, ook biedt deze periode de mogelijkheid om na de reis nog wat dagen in ruimen voor het verwerken van alle indrukken en emoties die met een dergelijke reis gepaard gaan. Als er een jetlag op de loer ligt is het handig om de tijd te nemen om weer in het eigen (biologische) ritme te komen.
Nadeel van de zomervakantie is dat de temperaturen in veel landen tot ongekende hoogte stijgt, waardoor het soms bijna onmogelijk is om iets buiten de deur te doen. Door het reisprogramma op de buitentemperatuur aan te passen kunt u hier wel wat verlichting in brengen, maar als u of uw kind niet tegen hitte kan is het goed om hier nog eens over na te denken.
De herfstvakantie is wellicht wat kort, maar de kerstvakantie kan zich daarentegen best lenen voor een buitenlandse reis. Natuurlijk wel even nagaan of het in het betrokken land niet al te koud is en of het land niet, net als bij ons “plat” ligt vanwege de feestdagen. Veel gezinnen, die op roots- of vakantiereis naar China gaan kiezen voor de meivakantie. Op zich een prettige periode omdat de temperaturen dan nog aangenaam zijn (in de zomer kunnen die nogal oplopen), maar houd er dan wel rekening mee dat alle Chinezen de eerste week van mei vakantie vieren en het bezoeken van kindertehuizen of andere officiële instanties in die week niet mogelijk is.
Ieder jaargetijden heeft zo haar eigen voor- en nadelen, afhankelijk van uw reisdoel en is daarmee een onderwerp om even bij stil te staan voor u de vakantie gaat boeken.

Op reis in of buiten de schoolvakanties
Nederland kent de Leerplichtwet, hierin staan onder meer de regels die gelden voor verlof buiten de schoolvakanties. De leerplichtwet wordt gecontroleerd en uitgevoerd door zogenaamde leerplichtambtenaren, die stads of regiogebonden werkzaam zijn. Indien u extra verlof aan wilt vragen ivm een roots- of vakantiereis naar het geboorteland kan het zijn dat u dit bij de school zelf kunt aanvragen of dat u bij de leerplichtambtenaar moet zijn. Dit ligt aan het aantal dagen dat u extra verlof wilt. Houd er rekening mee dat dit extra verlof nogal eens geweigerd wordt. De regels worden steeds strakker gehandhaafd en een dergelijke reis valt volgens de meeste scholen en leerplichtambtenaren niet onder de term ‘gewichtige omstandigheden’. Op internet vindt u meer informatie over de Leerplichtwet. Op de site www.minocw.nl/schoolvakanties vind je de schoolvakanties voor de komende jaren.
2. Medische zaken
Het maken van een ‘verre’ reis vereist ook voorbereiding op het gebied van hygiëne en medische zaken. Zowel voor als tijdens de reis verdient dit onderwerp de nodige aandacht.

Hieronder een aantal medische zaken waar je voor de reis nog eens bij stil zou kunnen staan.

Vaccinaties
Voor veel landen worden een aantal vaccinaties aanbevolen. U kunt hierbij denken aan Hepatitis A/B; DTP; Gele koorts; Buiktyfus en Cholera. Overleg met uw huisarts of GGD voor de vaccinaties die in uw situatie van toepassing zijn. Niet alleen het land waar u heen gaat reizen is bepalend, maar ook de manier van reizen speelt een rol. Het maakt namelijk een groot verschil of u in kleine dorpjes, bij de locale gezinnen verblijft of dat u tijdens uw vakantie alleen gebruik maakt van vijfsterren hotels en niet buiten de grote steden komt.
Staat u kritisch tegenover vaccinaties, vraag dan een second opinion of ga te raden bij de diverse internetforums. De adviezen van de vaccinatiecentra verschillen namelijk wel eens.
Of de inentingen vergoed worden hangt af van uw ziektekostenverzekering. Sommige verzekeringen hebben reizigersvaccinaties opgenomen in hun (aanvullende) dekking, andere sluiten dit soort zaken uit. De kosten kunnen flink oplopen, het is de moeite waard om u hier van te voren even in te verdiepen.
Aantal voorkomende ziektes
Malaria wordt overgebracht door muggen, die ‘s avonds en ‘s nachts actief zijn. Waar de malariagebieden zijn en in welke periode u voorzorgsmaatregelen moet treffen kunt u navragen bij de speciale travelclinics. Zij kunnen u meer duidelijkheid geven over de voor- en nadelen van malariatabletten en de alternatieve mogelijkheden, zoals een klamboe en/of middel met deet.
Eenvoudige maatregelen, die je zelf kunt nemen zijn: het beperken van activiteiten na zonsondergang en het dragen van kleding die het lichaam bedekt. (lange mouw, lange broek, sokken etc).
Malaria
Hepatitus A
Hepatitis A (besmettelijke geelzucht), is een ontsteking van de lever, die veroorzaakt wordt door een virus. Dit virus wordt overgedragen door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater. De ziekte kan enkele weken duren en veroorzaakt bij oudere kinderen en volwassenen geelzucht. Bij kleine kinderen verloopt de infectie vaak ongemerkt. De kans om deze ziekte op te lopen, is in veel landen groot.
Vaccinatie: en serie van 2 injecties beschermt gedurende minstens 15 jaar. Het vroeger veel gebruikte gammaglobuline of immunoglobuline beschermt slechts voor de duur van de reis.
Reizigersdiarree
Deze vorm van diarree komt veel voor en kan worden voorkomen door hygiënemaatregelen in acht te nemen. De diarree verloopt in het algemeen mild en duurt dan 2-4 dagen. Het belangrijkste risico hierbij is de kans op uitdroging. Dit geldt vooral voor kleine kinderen en ouderen. Het glucose-zoutpreparaat O.R.S. is werkzaam tegen uitdroging.
Bij waterige diarree kunnen gezonde volwassenen het middel loperamide (imodium, diarem of diacure) gebruiken.
Raadpleeg altijd een dokter als u naast diarree ook koorts heeft of er bloed bij de ontlasting is, of als er uitdrogingsverschijnselen (weinig plassen, erge dorst, sufheid) optreden.
Hondsdolheid
Dit is een zeldzame maar zeer ernstige ziekte die in veel landen voorkomt. Alle zoogdieren kunnen aan rabiës lijden en de ziekte op andere dieren en de mens overbrengen.
Meent u te zijn gekrabd, gebeten of gelikt door een dier dat mogelijk met hondsdolheid is besmet neem dan de volgende maatregelen:
Was de wond goed uit met water en zeep. Ontsmet vervolgens de wond met alcohol (70%) of jodium ;Roep direct hulp van een arts in, deze zal zonodig antistoffen en vaccinaties toedienen.( Een complete serie vaccinaties bestaat uit 5-7 injecties in combinatie met anti-rabiës immunoglobuline. Als dat niet mogelijk is (soms niet verkrijgbaar) neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de ambassade of het consulaat);Stel uw huisarts direct bij thuiskomst op de hoogte.
Difterie is in ons land verdwenen, maar komt in veel landen nog voor. Wie nooit tegen deze ziekte is ingeënt wordt aanbevolen dit alsnog te doen.
Tetanus komt overal ter wereld voor. Opnieuw inenten om de vijftien jaar is aan te bevelen.
Difterie en Tetanus
Schistosomiasis
Deze ziekte wordt veroorzaakt door contact met oppervlaktewater (pootje baden,handen afspoelen, zwemen). De larve van de worm dringt vanuit het oppervlakte water de huis binnen. In de bloedvaten van de darm of blaas ontwikkelen deze parasieten zich tot volwassen wormen.
Vermijdt derhalve elk contact met zoet oppervlaktewater.
Hygiëne maatregelen
Er zijn een aantal eenvoudige manieren om grote problemen te voorkomen. Het is goed om voor de reis al de spelregels met de kinderen door te nemen, dit voorkomt vergissingen tijdens de reis, met alle gevolgen van dien.

Spelregels gezond op reis:

*    Handen wassen na toiletgebruik en voor u in aanraking komt met eten;
*    Gebruik alleen mineraalwater, ook voor tandenpoetsen etc;
*    Geen ijsklontjes, onverpakt ijs. Soms is zelfs verpakt ijs af te raden;
*    Groenten en fruit wassen met mineraalwater, nog beter: fruit schillen en groenten koken;
*    Eet geen rauw of halfgaar vlees, schaal en schelpdieren;
*    Drink geen ongepasteuriseerde melk;
*    Voorkom vliegen op uw etenswaren;
*    Wees kritisch bij het uit eten gaan, niet alle restaurantjes zijn even hygiënisch; Eet niet van kraampjes op straat;
*    Bewaar liever geen etensresten, of u moet over een goede koelkast beschikken;
*    Voorkom aanraking met oppervlakte water ivm wormziekte (Schistosomiasis), chloorwater en zeewater zijn wel veilig;
*    Neem maatregelen tegen de zon: goed insmeren, zonnebril, pet, voorkom overmatige inspanning, voldoende drinken en niet in de zon op het heetst van de dag.
Reisapotheek
Wat er mee moet aan EHBO en andere medische artikelen is heel persoonlijk. Uw reisbestemming, de samenstelling van uw reisgezelschap en het jaargetijden bepalen voor een deel de inhoud van uw reisapotheek. Er zijn talloze internetsites, die u hierbij te hulp komen. Als u op een zoekmachine (bijv. google) ‘reisapotheek’ invult krijgt u talloze lijsten, tips en ideeën, waarmee u uw eigen EHBO lijst compleet kunt maken. Natuurlijk kunt u voor informatie ook terecht bij de GGD’s en andere centra die gespecialiseerd zijn in reizigersvaccinaties. Verder bieden veel Outdoor winkels speciale travelpaketten aan met standaard medische artikelen voor de minder gewone bestemming.
Er zijn een aantal landen waar u meer maatregelen zult moeten nemen, injectienaalden, antibiotica e.d. zijn in sommige landen niet algemeen beschikbaar. Als u reist naar een land waar de medische zorg niet hoog staat aangeschreven of waarvan het bekend is dat medische zorg niet voor iedereen toegankelijk is, is het een idee om u van tevoren te laten informeren naar ziekenhuizen of andere medische centra die kwalitatief goede zorg bieden voor buitenlanders.
Voor China geldt dat er in de grote steden ziekenhuizen zijn waar de medische zorg goed is. Het kan echter lastig zijn om het juiste ziekenhuis te vinden. Dit speelt vooral indien je zelfstandig reist, zonder gids, begeleiding etc.
3 Veiligheid
Het ministerie van Buitenlandse zaken geeft actuele reisadviezen voor alle landen in de wereld.
Op haar website www.wijsopreis.info kunt u nagaan of er voor jouw reisbestemming bijzonderheden gelden waar je rekening mee moet houden. Er zijn nu eenmaal landen, waar het reizen gevaarlijk is door binnenlandse onrusten, grote criminaliteit, de uitbraak van ernstige ziektes en/of natuurrampen.
Het is belangrijk om bij de voorbereiding van je reis hier kennis van te nemen en hier rekening mee te houden bij de invulling van de reis.
Voor China geldt dat veiligheid in het licht van criminaliteit geen probleem is, natuurlijk moet je op je waardevolle goederen letten, vooaal op drukke punten zoals markten, stations etc, maar voor het overige is China een veilig land om te reizen.
Natuurverschijnselen spelen wel een rol, het zuiden heeft nogal eens te maken met een Typhoon of een tropische storm, verder zijn er regelmatig overstromingen, allemaal zaken om rekening mee te houden.
Tip: scan je documenten in en maak een lijst met alle belangrijke gegevens en adressen. Stuur deze bestanden naar het mailadres dat je tijdens de reis gaat gebruiken. Zo heb je in geval van verlies of diefstal altijd je gegevens bij de hand.
Probeer ook zo veel mogelijk gebruik te maken van e-tickets, ook die kun je naar je mailbox sturen zodat je bij verlies of diefstal altijd een nieuw exemplaar kunt printen.
4. Wat gaat er mee in de koffer
Paklijst
Net als bij het samenstellen van de reisapotheek is de vulling van je koffer heel persoonlijk. Als eerste zult je je af moeten vragen of koffers handig zijn, misschien zijn rugzakken of sporttassen beter. Je bestemming, de manier van reizen en de samenstelling van je gezin zijn hierbij bepalend.
Om een indicatie te krijgen van wat je mee kunt nemen bestaan er op internet legio hulpmiddelen. Van eenvoudige paklijsten tot sites met interactieve, zeer persoonlijke paklijsten, alles is te vinden als u als zoekopdracht ‘vakantielijst’ meegeeft. Wat er in de Chinarootsenreizenkoffer zit lees je hier.
Fotomapjes
Wat zeker leuk is om mee te nemen is een mapje met foto’s. Foto’s van je woning, je auto, de woonomgeving, de school van de kinderen en toeristische bezienswaardigheden in jullie omgeving.
Een mapje met dit soort foto’s werkt enorm drempelverlagend en maakt het mogelijk om met iedereen contact te leggen, ook al spreek je elkaars taal niet dan kan zo’n mapje met foto’s van thuis toch nog aanleiding zijn voor een ‘goed’ gesprek of gewoon een gezellig ontspannen moment. Wees wel voorzichtig met foto’s van uw huisdieren, vooral als jij of je kinderen gefotografeerd zijn in een innige omhelzing met een dier, wordt dat niet in alle culturen begrepen en gewaardeerd.
Ga je op bezoek bij biologische familie of naar het kindertehuis dan mag een fotoserie van toen tot nu natuurlijk niet ontbreken. Voor familieleden en verzorgsters stellen het zeker op prijs te kunnen zien hoe uw kind door de jaren heen is veranderd. Zorg ook dat je wat extra afdrukken hebt van foto’s dan kun je er nog eens eentje uitdelen.
Souvenirs
Leuke weggevertjes zijn typisch Hollandse ansichtkaarten met daarop afbeeldingen van tulpen, molens, koeien etc. Verder natuurlijk klompjes, te koop van kleine sleutelhangers t/m pantoffels. Koetjesrepen en Nijntje babykoekjes zien er niet alleen leuk uit, maar het deelt ook makkelijk uit bij een bezoek aan een kindertehuis of biologische familie. Ballonnen, strandballen en bellenblaas zijn ook leuke kleine cadeautjes, die het ijs doen breken.
Verder leuke blikjes met Zeeuwse boterballen of stroopwafels en als het wat duurder mag zijn een boek over Nederland in de taal van degene voor wie het bestemd is. Ga gewoon eens rondsnuffelen in een souvenirwinkel of zoek op internet op ‘Holland souvenirs’ of ‘Hollandwinkel’, maar ook de plaatselijke supermarkt of drogistenketen heeft vaak hele leuke hebbedingetjes voor weinig geld.
Denk je dat op je reisbestemming behoefte is aan pennen of andere schrijfmiddelen, vraag dan eens bij een groot bedrijf of zij niet nog wat weggevertjes in de kast hebben liggen, waar jullie anderen blij mee kunnen maken.
Wil je een goede indruk maken, verdiep je dan in de cultuur van het land, zodat je niet met iets verkeerds aan komt zetten. Zo kun je in China beter geen klok of horloge cadeau geven want dat is een link naar de dood. Verpak de presentjes niet in wit papier, maar het liefst in in goud of rood papier.

5. Contact met het thuisfront
Het maken van een reis naar het geboorteland is bijzonder en vaak zijn familie, vrienden en collega’s zeer betrokken bij de voorbereiding van deze reis, daarom is het leuk om tijdens de reis ook iets van je te laten horen. Bovendien wil je in geval van nood contact kunnen hebben met het thuisfront.
Natuurlijk laat je een lijst van vluchtnummers, treinnummers, telefoonnummers van hotels en de naam van je contactpersoon bij het reisbureau bij één of meer thuisblijvers achter. Zo weet men altijd waar jullie op welk moment zouden moeten zijn.

Sinds de komst van internet en de mobiele telefoon zijn er talloze mogelijkheden om makkelijk contact met het thuisfront te houden.

Mobiele telefoon
Het gebruik van een Nederlandse mobiele telefoon is in het buitenland schrikbarend duur. Ook het uitluisteren van de voicemail kan u duur komen te staan. Daarentegen valt het verzenden van sms’jes vaak mee. Raadpleeg voor de actuele tarieven de website van uw provider.
Chinese mobiel/ prepaid. Op de luchthavens wordt je bestookt met simkaarten, waarmee je in China zelf kunt bellen. Ook in diverse winkels en warenhuizen zijn deze prepaidkaarten te koop. De prijzen kunnen nogal verschillen. Natuurlijk moet je (Nederlandse) toestel simlockvrij zijn. De gebruiksaanwijzing van de Chinese prepaid is normaal gesproken ook in het Engels, dus daar zal het niet aan liggen.
Tip: houd bij het telefoneren en sms’en rekening met het tijdsverschil. In de winter is het in China 7 uur later, in onze Zomertijd is het verschil 6 uur. Geef dit ook door aan het thuisfront. Niets vervelender dan midden in de nacht een sms’je krijgen, daarna kan je ivm jetlag de slaap wel vergeten.
Bellen vanuit het hotel
Vanuit de meeste hotels kunt u direct naar Nederland bellen, dit is vaak een kostbare aangelegenheid. Vraag vooraf in het hotel de tarieven na om niet voor verassingen te komen staan.

Laten bellen vanuit Nederland.
Bellen vanuit Nederland naar andere landen, waar ook ter wereld, kan eenvoudig en goedkoop via diverse telefoonaanbieders. Soms bel je al voor een paar cent per minuut. Bij een aantal aanbieders verloopt de afrekening van de gesprekken gewoon via uw KPN nota. Meer informatie vind je onder andere op de website van www.televergelijk.nl . Zelf laat ik mij door het thuisfront altijd bellen via www.telestunt.nl, heel goedkoop en nog nooit problemen gehad.
Omdat men niet in alle buitenlandse hotels overweg kan met onze Hollandse namen is het handig om de familie thuis even uw kamernummer te mailen of te sms’en. Als zij jullie opbellen hoeven ze alleen het kamernummer maar te noemen en de telefoniste kan hen dan eenvoudig doorverbinden met je kamer.
Internetbellen
Er zijn diverse mogelijkheden om goedkoop te bellen of gebeld te worden via internet, de meest bekendste is wel skype, een gratis programma dat op internet is te downloaden. Wil je zelf via skype bellen dan zul je wel moeten beschikken over een computer (of laptop) met microfoon of een speciale voip telefoon. Degene, die gebeld wordt kan het gesprek ontvangen via zijn computer of via de vaste telefoonlijn.
Andere aanbieders zijn google talk, live messenger en vast nog vele anderen.
E-mailen
E-mailen is een eenvoudige vorm om contact te houden met het thuisfront, mailen kan vanaf iedere computer met internet en je hoeft geen rekening te houden met verschillende tijdzones. In de meeste hotels heeft men een businesscentre met internet ook bestaan er zogenaamde internetcafés waar je je mail kunt bekijken en je nieuwe belevenissen kunt delen met het thuisfront.
Je kunt tijdens de reis gebruik maken van het webmail programma van uw provider. Is dit niet voorhanden of geeft dit problemen dan kunt u via hotmail of yahoo eenvoudig een tijdelijk mailadres aanmaken. In China werkt Yahoo vaak beter dan hotmail.
Tip: stuur je mailtjes ook naar je privé mailadres, dan heb je bij thuiskomst gelijk een reisverslag.
Weblog bijhouden
Wilt u iedereen optimaal laten meegenieten van uw reis dan is het bijhouden van een weblog een aanrader. Een weblog is een stukje op internet waar u tekst en foto’s kunt plaatsen. Er zijn diverse mogelijkheden om simpel  en gratis een weblog aan te maken en onderweg bij te houden. Vooral de weblogs van www.waarbenjij.nu zijn erg in trek bij reizigers, andere zijn www.web-log.nl en www.blogger.com.
Tip: Kijk ook eens op de reisverslagen van andere (roots)reizigers die jullie voor gingen naar China.